| Q 1 : Which of the following awards was conferred upon Smt. Aruna Asaf Ali for her role in the welfare of adult and women? | |
|---|---|
| A: Tagore Literacy Award | B: UNSECO Literacy Award |
| C: Moorti Devi Award | D: Kalinga Prize |
| Answer : C | |
| Q 2 : The Shanti Swarup Bhatnagar Award is given by which of the following organisations? | |
| A: Council for Scientific and industrial research | B: Indian Council for Agricultural Research |
| C: Indian National Science Academy | D: ISRO |
| Answer : A | |
| Q 3 : Shanthi Swaroop Bhatnagar awards are given for | |
| A: exploring new dimensions in creative writing in Indian languages | B: outstanding contribution to science |
| C: creating mass awareness on environmental issues | D: excellence in film direction |
| Answer : B | |
| Q 4 : The first recipient of Nehru Award was | |
| A: Martin Luther King | B: Khan Abdul Ghaffar Khan |
| C: Mother Teresa | D: U Thant |
| Answer : D | |
| Q 5 : The highest civilian award of India ‘Bharat Ratna’ has been awarded to only two foreigners so far. One of them is Nelson Mandela. The other is | |
| A: Abdul Ghaffar khan | B: Mikhail Gorbachev |
| C: Marshal Tito | D: Abdul Wali Khan |
| Answer : A | |
| Q 6 : Who among the following is not a recipient of the Bharatiya Jnanpith Award? | |
| A: Ashaparna Devi | B: M. F. Hussain |
| C: Raghupathi Sahai | D: V. K. Gokak |
| Answer : B | |
| Q 7 : Arjuna Award is given for | |
| A: Exceptional service in emergency | B: Bravery on battlefield |
| C: Outstanding performance in sports | D: Exceptional service in slum dwellers |
| Answer : C | |
| Q 8 : The Nobel peace prize is awarded in which city? | |
| A: Oslo | B: Stockholm |
| C: Brussels | D: Geneva |
| Answer : A | |
| Q 9 : The journalist who refused to accept ‘Padma Bhushan’ was? | |
| A: Shekaran Nair | B: Khushwant Singh |
| C: Ratan Thiyam | D: Arun Shourie |
| Answer : B | |
| Q 10 : The ‘Cannes Award’ is given for excellence in which field? | |
| A: Films | B: Journalism |
| C: Literature | D: Economics |
| Answer : A | |
| Q 11 : The Arjuna Awards were instituted in the year | |
| A: 1965 | B: 1961 |
| C: 1963 | D: 1957 |
| Answer : B | |
| Q 12 : Who among the following has received a Nobel Prize in literature 1953? | |
| A: Pablo Neruda | B: Derek Walcott |
| C: Ernest Hemingway | D: Winston Churchill |
| Answer : D | |
| Q 13 : Saraswathi Samman is given annually for outstanding contribution to | |
| A: classical music | B: education |
| C: literature | D: fine arts |
| Answer : C | |
| Q 14 : Pulitzer prize is awarded for outstanding work in the field of | |
| A: Science and Technology | B: Environmental Studies |
| C: Literature and Journalism | D: International Understanding |
| Answer : C | |
| Q 15 : The first recipient of Rajiv Gandhi’s ‘Khel Ratna’ award is | |
| A: Vishwanathan Anand | B: Leander Peas |
| C: Kapil Dev | D: Limba Ram |
| Answer : A | |
| Q 16 : In 1901, Nobel Prize was not given for | |
| A: Chemistry | B: Physics |
| C: Economics | D: Peace |
| Answer : C | |
| Q 17 : Sharad Joshi Samman is awarded for | |
| A: Cartoon | B: Satire and essay |
| C: Trade Union Activity | D: Social Service |
| Answer : B | |
| Q 18 : Which state Government of India has instituted the Samman Award? | |
| A: Uttar Pradesh | B: Himachal Pradesh |
| C: Madhya Pradesh | D: Andhra Pradesh |
| Answer : C | |
| Q 19 : Who among the following is not a recipient of ‘Dada Saheb Phalke’ Award? | |
| A: Ramanand Sagar | B: Raj Kapoor |
| C: V. Shantaram | D: Ashok Kumar |
| Answer : A | |
| Q 20 : The UNSECO’s ‘Prix Jules Verne’ prize has been given to which of the following serials of Doordarshan? | |
| A: The World This Week | B: Surabhi |
| C: Eye Witness | D: Turning Point |
| Answer : D | |
