IBPS CLERK – MAINS PREVIOUS YEAR PAPERS

IBPS Clerk Mains : Model Paper

Q.1) In a certain code ‘ke pa lo ti’ means ‘lamp is burning bright’ and ‘lo si ti ba ke’ means ‘bright light is from lamp’. Which of the following is the code for ‘burning’ in that language?
a) si b) pa c) ti d) ke e) None of these
Q.2) What will come in place of question mark (?) in the alphabetic order given below? C B A A C B A A B C B A A B C C B A AB ?
a) A b) B c) C d) D e) E
Q.3) How many meaningful English words can be formed with the letters ‘RAE’ using each letters only once in each word?
a) None b) One c) Two d) Three e) More than three
Q.4) The following groups of alphabets form a certain pattern with regard to their position in the English alphabetic series. Based upon the pattern, which of the following five alternatives shall replace the questions mark? AD, FC, HK, MJ ?
a) NQ b) OQ c) OR d) MP e) None of these
Q.5) If the letters in the word ‘DOLPHIN’ are rearranged as they appear in English alphabetical order, which of the following letters will be the fifth from left?
a) O b) D c) I d) L e) None of these
Q.6) Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) horses b) Dog c) Camel d) Cow e) Fox
Q.7) In a certain code ‘RUST’ is written as ‘QVRU’. How is ‘LINE’ written as that code?
a) KJMF b) KJLI c) KMJF d) KJME e) None of these
Q.8) How many such pairs of letters are there in the word ‘WONDERS’ each of which has as many letters between its two letters are between them in the English alphabet?
a) One b) Two c) three d) Four e) More than three
D.9-10) Study the following information and answer the question given below it. A, B, C, and D live on floors 3 to 6 of the same six storied building.A lives on fourth floors. Only one person live on the floors between A and B. C does not live on a floor above A’s floor.Q.9) Who lives on a floor immediately above B’s floor?
a) A b) C c) D d) A and C e) B lives on top floor
Q.10) Who lives on the fifth floor?
a) A b) B c) C d) D e) None of these
D.11-13) Study the arrangement of letters and digits given below and answer the question follows.Q 2 3 B 9 V 5 L S R F P

Q.11) If each of the consonants in the above arrangement is replaced by the letters preceding it in the alphabetic series how many vowels will be obtained?

a) Nil b) One c) Two d) Three e) Four
Q.12) If first all the digits are arranged in descending order and then the letters are arranged in alphabetic order, the position of how many digits and alphabets will remain unchanged?
a) None b) One c) Two d) Three e) None of these
Q.13) If one is subtracted from each of the members, which of the following will be the fourth to the right of the tenth from the right?
a) 4 b) 8 c) 2 d) 1 e) None of these
Q.14) In a certain code ‘EXPERT’ is written as ‘$Z%$Q5’ and ‘PETROL’ is written as ‘%$5Q#9’. How will ‘EXPLORE’ be written in that code?
a) $Z%9Q#$ b) $Z%9#Q$ c) $Z%9#$Q d) $Z%9$#Q e) None of these
Q.15) Sunil walks towards the east from point A, turns right at point B and walks the same distance as he walked towards the east. He now turns left, walks the same distance again and finally makes a left turn and stops at point C after walking the same distance. The distance between A and C is how many times as that of A and B?
a) Cannot be determined b) Two c) Three d) Four e) None of these
D.16-20) Each of the question below consists of a question and two statements numbered I and II give n below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answers as
a) If the data in statements I alone are sufficient to answer the question, while the data in statements II alone are not sufficient to answer the question
b) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statements I alone are not sufficient to answer the question
c) If the data in statements I alone or in Statements II alone are sufficient to answer the questions
d) If the data in both the statements I and II are not sufficient to answer the question
e) If the data in both the statements I and II together are necessary the question
Q.16) Who among M, N, P and R is facing North?I. Only one among the four faces North

II. M and N face West while P is facing South

Q.17) Is it afternoon in Delhi?I. The weather is bright, humid and hot in Delhi

II. Thirteen hours ago it was midnight in Delhi

Q.18) How is D related to B?I. D is the sister of B’s only sister’s son

II. D is sister of Q, whose mother has only two siblings-a brother A and a sister B.

Q.19) Is the child holding a yellow coloured flower?I. When the thorn of the flower pricked his finger, the colours of the flood matched that of the flower

II. The child is carrying a rose in his hand

Q.20) Who among P, Q, R, S and T, each having different height, is the tallest? I. T is shorter only than R and SII. Q is not as tall as P and is shorter than R and S
D.21-25) Study the following information and answer the question which follow? (i) K, L, M, N, O, P and Q are sitting along a circular table facing the centre(ii) L is sits between N and O

(iii) K is third to the left of O

(iv) Q is second to the left of M, who is to the immediate left of P

Q.21)  Which is correct position of L with respect to Q?

a) Second to the right b) First to the left c) First to the right d) Third to the right e) None of these
Q.22) Which of the following pairs has the first person sitting to the immediate right of the second person?
a) LO b) MK c) QN d) LN e) None of these
Q.23) Who sits second to the left of L?
a) P b) M c) K d) Q e) None of these
Q.24) Who sits between M and Q?
a) O b) N c) K d) L e) None of these
Q.25) Which of the following has the middle person sitting between the other two?
a) NQL b) PMK c) POK d) MOP e) None of these
D.26-30) In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding common known facts. Read the statements and the conclusions which follow it and Give answers as
a) If only conclusion I is true
b) If only conclusion II is true
c) If either conclusion I or conclusion II is true
d) If neither conclusion I nor conclusion II is true
e) If both conclusions I and II are true
Q.26) StatementsAll erasers are pencils. Some pencils are pen No pen is a paper.

Conclusions I. Some erasers are papers. II. No paper is an eraser.

Q.27) Statements All boxes are tables. All windows are table All tables are fans Conclusions I. All windows are fans II. Some tables are boxes.
Q.28) Statements Some poles are lights. All lights are bulbsSome bulbs are wires.Conclusions I. Some poles are bulbs. II. Some lights are wires.
Q.29) Statements All buildings are roads. All roads are trucks All trucks are mountains.Conclusions I. Some buildings are mountains. II. Some mountains are roads.
Q.30) Statements Some spoons are bowls. Some pans are both spoons and bowls. Some forks are bowls.ConclusionsI. Some forks are spoons. II. Some pans are forks.
D.31-33) In these questions symbols $, #, % are used for different meanings as follows. $ means ‘Neither greater nor equal to’# means ‘Neither greater nor smaller than’% means ‘Neither smaller nor equal to’In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusion I and II given below them is/are definitely true. Give answers as
a) If only conclusion I is true
b) If only conclusion II is true
c) If either conclusion I or conclusion II is true
d) If neither conclusion I nor conclusion II is true
e) If both conclusion I and II are true
Q.31) Statements S $ P, P % Q, Q # R
Conclusions I. R $ S             II. R % S
Q.32) Statements A $ B, B # D, D % C
Conclusions I. D $ A           II. B % C
Q.33) Statements M # K, K % P, P $ R
Conclusions     I. R $ M       II. P % M
D.34- 35) Read the following  information carefully and answer the question followIf ‘A – B’ means ‘A is father of B’

If ‘A+B’ means ‘A is daughter of B’If ‘A÷ B’ means ‘A is son of B’

If ‘A × B’ means ‘A is wife of B’

Q.34) In the expression ‘P+Q×R’ how is R related to P

a) Daughter b) Brother c) Father d) Sister e) None of these
Q.35) In the expression ‘P÷Q-T’ how is T related to P?
a) Mother b) Sister c) Brother d) Either brother or sister e) None of these
D.36-40) Read the following information and choose the right alternate for the questions give, afterwards.The sports week of an institute was organized from 19th to 26th of a month, 19th being a Wednesday. During that period six-games-Cricket c) , Badminton b) , Table Tennis (T) Kho-Kho (K) , Hockey (H) and Football (F) were played, one game on each day. Further information is

(i) Hockey was not played on the closing day, i.e., on 26th.

(ii) Table Tennis was played on the previous day of Cricket.

(iii) Football was not played either on Wednesday or Saturday.

(iv) No game was played on Thursday and Sunday.

(v) Kho-Kho was played on Monday.

(vi) There was a gap of two days between Cricket and Football.

Q.36) The sports week started with which game?

a) Table Tennis b) Cricket c) Kho-Kho d) Hockey e) None of these
Q.37) How many days gap is there between Hockey and Football?
a) Three b) Four c) Five d) Two e) None of these
Q.38) Which pair of games was played on Wednesday?
a) Hockey and Badminton b) Hockey and Cricket c) Cricket and Table Tennis d) Can’t be determined e) None of these
Q.39) Which game exactly precedes Kho-Kho?
a) Hockey b) Football c) Cricket d) Table Tennis e) No game precedes
Q.40) Table Tennis follows which game?
a) Hockey b) Cricket c) Table Tennis d) Can’t be determined e) None of these
D.41-50) What should come in place of the question mark (?) in the following question?Q.41) 3.8×5.6×11.5-31.653=?
a) 234.880 b) 265.404 c) 213.067 d) 256.072 e) None of these
Q.42)image001
a) 415 b) 384 c) 492 d) 346 e) None of these
Q.43) 93% of 456=?
a) 435.06 b) 419.02 c) 443.04 d) 424.08 e) None of these
Q.44) 8.2×?=465.76
a) 56.8 b) 48.6 c) 62.4 e) 74.2 e) None of these
Q.45) 1485÷(44×0.75)=?
a) 33 b) 56 c) 45 e) 67 e) None of these
Q.46) 126÷8÷0.4=?
a) 36 b) 42 c) 48 d) 54 e) None of these
Q.47) 9358-5086-2384=?
a) 1788 b) 1988 c) 2188 d) 2388 e) None of these
Q.48)image003
a)    image005 b)    image007 c)            image009 d)            image011 e) None of these
Q.49)image013
a) 360000 b) 60000 c) 3600 d) 6000 e) None of these
Q.50) 23.35+ 33.25 + 325.52=?
a) 382.12 b) 387.14 c) 391.92 d) 404.86 e) None of these
D.51-55) What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions? (Note you are not expected to calculate the expect value)Q.51) 11.5% of 666 ×18.3%of 888=?
a) 18338 b) 12446 c) 10520 d) 11542 e) 15608
Q.52) 2898÷ 22÷2 =?
a) 43 b) 52 c) 278 d) 165 e) 66
Q.53) 18.999×12.005×25.998=?
a) 5930 b) 4860 c) 4590 d) 3320 e) 6470
Q.54) image015?
a) 29 b) 9 c) 25 d) 17 e) 13
Q.55)image017
a) 19 b) 4 c) 11 d) 15 e) 6
D.56-60) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?Q.56) 27, 23, 21, 17, 15, ?
a) 8 b) 9 c) 10 d) 11 e) None of these
Q.57) 5, 11, 24, 51, ?, 217, 440
a) 105 b) 106 c) 107 d) 108 e) None of these
Q.58) 11, 13, 17, 19, ?, 29, 31
a) 25 b) 26 c) 27 d) 23 e) None of these
Q.59) 2, 5, 3, 8, 5, 11, 6, ? 9
a) 12 b) 13 c) 14 d) 15 e) None of these
Q.60) 2, 4, 8, 16, 32, ?, 128
a) 68 b) 65 c) 66 d) 67 e) None of these
Q.61) The product of two consecutive odd numbers is 6399. What is the smaller number?
a) 83 b) 79 c) 81 d) 77 e) None of these
Q.62) The average of 5 consecutive even numbers A, B, C, D and E is 106. What is the product of B and D?
a) 11440 b) 11024 c) 10608 d) 11232 e) None of these
Q.63) The owner of a cell phone shop charges his customer 23% more than the cost price. If a customer paid Rs.7011 for a cell phone, then what was the cost price of the cell phone?
a) Rs.5845 b) Rs.6750 c) Rs.5900 d) Rs.6925 e) None of these
Q.64) If  image019is subtracted from the square of a number, the answer so obtained is 3825. What is the number?
a) 69 b) 59 c) 89 d) 79 e) None of these
Q.65) If an amount of Rs.85602 is distributed equally amongst 33 persons. How much amount would each persons get?
a) Rs.2594 b) Rs.2954 c) Rs.2549 d) Rs.2495 e) None of these
Q.66) 43% of a number is 559. What is 32% of that number?
a) 416 b) 429 c) 403 d) 384 e) None of these
Q.67) If the fractions image021 and image023 are arranged in descending order of their values, which one will be the fourth?
a)image023 b)image025 c)image027 d)image029 e) None of these
Q.68) If image031 is added to the square of a number, the answer so obtained is 10768. What is the number?
a) 46 b) 2304 c) 48 d) 2116 e) None of these
Q.69) The total number of students in a school is 5050. If the number of girls in the school is 2450, Then what is the respective ratio of the total number of boys to the total number of girls in the school?
a) 49: 52 b) 51:50 c) 50: 51 d) 52: 49 e) None of these
Q.70) Sumit invests Rs.4762, which is 25% of his monthly income, in insurance policies. What is the monthly income?
a) Rs. 28572 b) Rs. 23810 c) Rs.19048 d) Rs.14285 e) None of these
Q.71) Ms.Vishakha deposits an amount of Rs.35800 to obtain a simple interest at the rate of 15% per annum for 4 yr. What total amount will Ms.Vishakha get at the end of 4 yr
a) Rs. 45680 b) Rs.39880 c) Rs.21480 d) Rs.57280 e) None of these
Q.72) There are 2010 employees in an organization. Out of which 30% got transferred to different places. How many such employees are there who got transferred?
a) 603 b) 402 c) 804 d) 703 e) None of these
Q.73) In an examination Shalini scores a total of 436 marks out of 625. What is her approximate percentage in the examination?
a) 83 b) 65 c) 82 d) 78 e) 70
Q.74) What should be the simple interest obtained on an amount of Rs.8930 at the rate of 8% per annum after 5 yr?
a) Rs. 5413 b) Rs.2678 c) Rs. 3572 d) Rs.4752 e) None of these
Q.75) The cost of 12 chairs and 15 tables is Rs. 58968. What is the cost of 4 chairs and 5 tables?
a) Rs. 19656 b) Rs. 29484 c) Rs.39312 d) Cannot be determined e) None of these
Directions (76-80): Study the following graph carefully and answer thequestions that follow:

The graph given below represents the number of users of two broadband services

A and B across 5 cities P, Q, R, S and T.

image034

Q.76) What is the total number of users of brand B across all give cities together?
a) 2700 b) 3000 c) 3100 d) 2900 e) 3200
Q.77) The number of users of brand A in city T is what percent of the number of users of brand B in city Q?
a) 150 b) 110 c) 140 d) 160 e) 120
Q.78) What is the average number of users of brand A across all five cities together?
a) 560 b) 570 c) 580 d) 590 e) 550
Q.79) What is the difference between the total number of users of brand A and B together in city R and the ottal number of users of brand A and B together in city P?
a) 170 b) 140 c) 130 d) 150 e) 160
Q.80) What is the respective ratio of the number users of brand A in city P to the number of users of brand B in city S?
a) 5 : 7 b) 4 : 7 c) 2 : 5 d) 3 : 4 e) 5 : 6
D.81-95) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.
          “Uncle” said Luke to the old Sean, “You seem to be well fed, though I know no one looks after you. Nor have I seen you leave your residence at any time. Tell me how do you manage it?”
          “Because” Sean replied, “I have a good feed every night at the emperor’s orchard. After dark, I go there myself and pick out enough fruits to last a fortnight”.
“Luke proposed to accompany his uncle to the orchard. Though reluctant because of Luke’s habit of euphoric exhibition of extreme excitement, Sean agreed to take him along.
          At the orchard while Sean hurriedly collected the fruits and left, Luke on the other hand at the sight of unlimited supply of fruits was excited and lifted his voice which brought emperor’s men immediately to his side. They seized him and mistook him as the sole cause of damage to the orchard. Although Luke reiterated that he was a bird of passage, they pounded him mercilesslybefore ting him free.
Q.81) How did old Sean manage to meet his food requirements?
a) By buying food from the market b) His nephew Luke took care of his requirements c) Luke brought fruits from the emperor’s orchard for Sean d) He picked up fruits from the emperor’s orchard e) The emperor provided him with ample supply of fruits
Q.82) Which of the following is not true in the context of the passage?
a) Sean was a poor and suffering man b) Luke came to know about the orchard from his uncle c) Sean initially hesitated to take his nephew along d) Luke was finally- set free e) Both Sean and Luke collected fruits from Emperor’s orchard
Q.83) Why was Sean reluctant to take Luke along?
a) Because he was a selfish man b) He feared that Luke’s reaction may alert the Emperor’s men c) Because Luke could harm him d) He wanted to bring fruits for Luke himself e) He knew Luke was a greedy person
Q.84) How often did Sean visit the emperor’s orchard?
a) Daily b) Once a month c) In a period of two weeks d) Never, his nephew Luke brought fruits for him e) Everyday during midnight
Q.85) Luke remained behind at the orchard because he
a) was greedy and wanted to collect more fruits b) waited for the Emperor’s men to arrest him c) lost his composure and started expressing his feelings loudly d) had waited for his uncle to return e) could not move in the dark
Q.86) Which of the following can be inferred from the passage?
a) Luke did not take good care of his Uncle b) The Emperor was a wicked man c) Lack of self-control had put Luke into trouble d) Orchards are highly guarded areas and not meant for the public e) Luke had a habit of speaking loudly
Q.87) What does “bird of passage”; mean in the context of the given passage?
a) There was a bird in the orchard b) Bird’s song alerted Emperor’s men c) Other people also stole from orchards d) Emperor knew him personally e) He did not visit orchard regularly
Q.88) Why did Sean leave immediately after collecting the fruits?
a) He feared that the bird’s song would awaken the Emperor b) To avoid getting caught by the Emperor’s men c) He saw the Emperor’s men approaching d) He wanted to leave Luke alone e) He was afraid of the dark
Q.89) The Emperor’s men seized Luke immediately because he
a) was a potential threat to the kingdom b) did not take care of his uncle c) often lost self-control d) was suspected for damaging the Emperor’s orchard e) was a good friend of the Emperor
Q.90) Choose the word/ phrase which is most nearly the SAME in meaning as the word printed inbold as used in the passage.Reiterated
a) pleaded b) regurgitated c) protested d) repeated e) recapitulated
Q.91) Choose the word/ phrase which is most nearly the SAME in meaning as the word printed inbold as used in the passage.Extreme
a) end b) high c) severe d) serious e) moderate
Q.92) Choose the word/ phrase which is most nearly the SAME in meaning as the word printed inbold as used in the passage.Reluctant
a) disinclined b) opposed c) against d) resistant e) None of these
Q.93) Choose the word/ phrase which is most nearly the SAME in meaning as the word printed inbold as used in the passage.Accompany
a) go with b) together c) synchronously d) along e) harmoniously
Q.94) Choose the word which s most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.Pounded
a) weighed b) released c) paid d) attended e) caressed
Q.95) Choose the word which s most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.Mercilessly
a) calmly b) compassionately c) mildly d) forgivably e) sympathetically
D.96-105) In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested one of which lifts the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
          An old couple was asking for water on the pavement outside an office. They (96) to be pitifully poor. When asked where they were (97) to, they told that they had come from a (98) village to get their cataract-afflicted eyes operated. But they were stranded. The stranger who had (99) them there with a promise of treatment was (100) . Humanely, few staff members of the office arranged for their(101) for a night and next day (102) to a reputed hospital, whose eye surgeon had helped (103) poor patients. He examined his new patients and got them admitted. The surgeon (104) picked beggars from the streets and operated them for free. The old couple stayed in the hospital for a week and came out with a new (105) .They were now happier and healthier.
Q.96) a) wanted b) apparently c) wished d) appeared e) liked
Q.97)           a) headed b) journey c) sitting d) footing e) tourist
Q.98) a) nearing b) residential c) close d) distantly e) nearby
Q.99) a) took b) asked c) bring d) brought e) walked
Q.100) a) forgotten b) untractable c) untraceable d) retraceable e) missed
Q.101) a) refuge b) asylum c) living d) livelihood e) shelter
Q.102) a) took b) transferred c) bought d) lead e) bring
Q.103) a) many b) greater c) quiet d) much e) lot
Q.104) a) timely b) repeatedly c) unwillingly d) constantly e) continuously
Q.105) a) happy b) insight c) site d) sense e) sight
D.106-110) Which of the phrases a) ,b) , c) and d) given below should replace the phrase given in boldin the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and ‘No correction is required’, mark e) as answer.
Q.106) Balding is much more common in males than females.
a) at males than females b) in males then females c) at males then females d) in males against females e) No correction required
Q.107)Sun is the force before all natural phenomena.
a) behind all natural b) responsible all natural c) at all natural d) pushing all natural e) No correction required
Q.108) Many healthy people are been infected by the virus.
a) are having infected b) are being infected c) are in infection d) were bearing infected e) No correction required
Q.109) It is predicted that oil reserves will finished by 2034.
a) reserves are finished b) reserves would finish c) reserves have finish d) reserves should finish e) No correction required
Q.110) The standard of English in the schools are highly uneven
a) are being uneven b) are often uneven c) is highly uneven d) is high unevenly e) No correction required
D.111-115) Rearrange the following six sentencesa) ,b) , c) , d) , e) and f) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer questions given below them.
A. Lack of infrastructural support has been one reason.
B. Therefore number of people willing to learn the art has dropped
C.Kalaripayattu is an ancient martial art of Kerala.
D. There have been several factors responsible for it.
E. It is now considered a dying form of art.
F. Also, the government has not taken any initiative to preserve it.
Q.111) Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
a) F b) e c) d d) b e) a
Q.112) Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
a) a b) c c) d d) e) e) F
Q.113) Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
a) a b) e c) c d) d e) e
Q.114) Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a) c b) a c) b d) e e) F
Q.115) Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
a) e b) F c) b d) d e) a
D.116-120) Read each sentence to find out whether these is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e) i.e., ‘No error’. (Ignore the errors of punctuation, if any)
Q.116) The principle that (A) / a pen is mightier (B) / then a sword (C) / was known to early Greeks. (D) / No error (E)
Q.117) Martha missed her slog (A) / who died of a (B) / skin infection at a (C) / very young age. (D) / No error (E)
Q.118) There was such (A) / a crowd that (B) / he would not (C) / find his brother.(D) / No error (E)
Q.119) Having managed de (A) / team of two (B) /years, he knew (C) / his players well (D) / No error (E)
Q.120) Because of heavy (A) / rains the trains (B) / are disable to (C) / run on time. (D) / No error (E)
Q.121) What is Web casting?
a) Casting a movie /TV star in a role on the ww b) Transmitting the Sec and audio on the Internet c) Playing of music on the Internet d) Searching on the Web e) None of the above
Q.122) The date command at the DOS prompt enables you to
a) view the date and time b) change the date c) change the date and time d) change the day only e) None of the above
Q.123) What are batch files in relation to computer?
a) They begin with the letter BAT b) They help you to keep files in batches c) They help you to keep directories in batches d) They help you to club a group of statements and run them one after together e) They help you to keep both directories and files in batches
Q.124) When you delete files in windows operating system they are
a) delete permanently b) put in recycle bin c) wiped thoroughly so that nobody is able to recover the file back d) delete permanently and also wiped dean e) The contents are garbled
Q.125) Format command
a) Formal the CPU b) Format floppy drives only c) Format should be left to the engineers to use d) Formats a disk to receive files e) Format the selected files
Q.126) The ability to read or write each piece of information in a storage device in approximately the same length of time regardless of its locations is
a) Random Access b) Raster scan c) Sequential Access d) Any of these e) None of these
Q.127) Which niche following device can store large amount of data?
a) Floppy Disk b) Hard Disk c) CD ROM d) Zip Desk e) DVD
Q.128) Which of the following is handy to carry yet can store large amounts of data?
a) Floppy Disk b) Hard Disk c) CD ROM d) Zip Desk e) DVD
Q.129) Data (Information) is stored in computers as
a) Directories b) Files c) Floppies d) Matter e) None of these
Q.130) Which storage device is mounted on ‘reels?
a) Floppy Disk b) Hard Disk c) Magnetic Tape d) CD ROM e) None of these
Q.131) What does ‘DOS’ sand for?
a) Disk Originating System b) Dynamic Operating System c) Disk Operating System d) Default Operating System e) None of the above
Q.132) Which of the following are the functions of DOS? I. Controlling the input and output operations. II. Controlling the interaction between the user and the computer. III. Controlling the process of storing and organizing different files.
a) Only I b) Both I and II c) Both II and Ill d) All I, II and III e) None of these
Q.133) What do you understand by the term DOS?
a) Downloading the System Program from the Internet
b) Downloading Operating System
c) The master control program of the computer which helps the computer to manage the files
d) The program which helps computer to check the various peripheral devices e) Both c and d
Q.134) What was the last version of MS-DOS that was released separately?
a) 6.22 b) 6.0 c) 6.11 d) 5.0 e) None of these
Q.135) One of the following statements is incorrect on MS-DOS.
a) MS-DOS is a command driven operating system b) MS-DOS is a Windows driven operating system c) MS-DOS exhibits a system prompt which is normally represented as C:\> d) MS-DOS is made up of external and internal commands e) None of the above
Q.136) What is MS Word?
a) A game b) An Operating System c) Word Processing Software d) Typing tutor software e) None of the above
Q.137) What tool works best for word processing?
a) IBM selectric b) Typewriter c) Computer d) Microsoft Word e) None of these
Q.138) Which of the following companies developed MS Office-2000?
a) Novell b) Corel c) Lotus d) Microsoft e) None of these
Q.139) MS-Word allows creation of ……… type of documents by default?
a) .DOC b) .WPF c) .TXT d) .DOT e) None of these
Q.140) Which of the following is the Word Processor in MS Office?
a) Word Pad b) Word c) Word Perfect d) Word Star e) None of these
Q.141) Which of the following is incorrect?
a) Headers are printed on the top of margins and footers are printed at the bottom of the margins.
b) Headers and footers normally carry information like page number, author name, dates, company names, etc.
c) No Headers and Footers are required in a single page document
d) Word will not allow to have Header and Footer in a single page document e) None of the above
Q.142) Word appears with a wavy red underline signifies
a) month spellings b) words from languages other than English c) word is unable to recognize those spellings d) Italics e) None of the above
Q.143) Table in Word is a grid of rows and columns, with each cell can have
a) text or graphics b) only text c) only graphics d) both e) None of these
Q.144) Borders are used where user wishes
a) to add emphasis to particular paragraph b) to show paragraph in a box c) to surround the paragraph with different styles boxes d) All of the above e) None of the above
Q.145) Redo button is used to
a) reverse a redo action b) undo or redo an action depending on users choices c) reverse an undo action d) All of the above e) None of the above
Q.146) Which command is used to copy the formula not the value from one data to another
a) Paste b) Paste special c) Ctrl + V d) Hyperlink e) None of these
Q.147) Which shortcut command is used to insert the current time?
a) Alt + T b) Alt + Shift +T c) Shift + T d) Ctrl  + : e) None of these
Q.148) Which shortcut command is used to insert the current date?
a) Alt + Shift + d b) Alt + d c) Ctrl + d d) Ctrl + ; e) None of these
Q.149) Which command is used to calculate the total characters in cell?
a) Len b) Length c) Mid d) Sid e) None of these
Q.150) Name the shortcut key to fill the value of just above cell
a) Ctrl  + D b) Ctrl + E c) Ctrl + T d) Ctrl + O e) None of these
Q.151) Which menu keeps the relationships command?
a) Tools b) Insert c) Format d) View e) None of these
Q.152) Where will we find the referential integrity command?
a) Tools b) View c) Format d) Table e) None of these
Q.153) In order to include picture data type must be
a) OLE b) Hyperlink c) Yes/No d) Picture e) None of these
Q.154) Which option will we use to give heading in the form?
a) Label b) Textbox c) Option Group d) Insert e) None of these
Q.155) By which command we can add records to a table from different tables?
a) Simple query wizard b) Cross tab wizard c) Find match query d) Any of these e) None of these
Q.156) Name an advanced language with which you can create new reports and screens?
a) VATL b) TDL c) DLR d) Any of these e) None of these
Q.157) Name the accounts related with intangible and invisible things which do not have a specified shape
a) Personal Accounts b) Nominal Accounts c) Real Accounts e) Any of these e) None of these
Q.158) Pressing the function keys one enter a payment voucher
a) F4 b) F2 c) F1 d) F5 e) None of these
Q.159) What is the debit account of receipt voucher
a) Ledger Account b) Expense Account c) Cash Account or any bank account d) Any of the above e) None of these
Q.160) Which voucher is used for entering the sale of fixed assets?
a) Sales Voucher b) Payment Voucher c) Receipt Voucher d) Purchase Voucher e) None of these
Q.161) Capital market is the market
a) where company float their shares and debentures b) where capital of various companies air bought and sold c) for long-term funds d) for short tern funds e) None of the above
Q.162) Capital market is divided into
a) long-term market and short-term market b) primary market and secondary market c) shares market and debentures market d) gilts market and bonds marker e) None of the above
Q.163) Primary market
a) is the new issues market where companies issue new securities to the investors b) is the place where only Primary Dealers may transact business c) signifies the market where only long-term bands are traded d) comprises of stock exchanges, banks and financial institutions dealing in primary securities e) None of the above
Q.164) Securities that have already been issued are traded in the
a) primary market b) secondary market c) tertiary market d) global market e) regional market
Q.165) Equity market
a) is the place where only gilt edged securities are traded b) covers both issue and trading of equity shares c) deals In the shares and debentures issued by only government companies d) All of the above e) None of the above
Q.166) Debt market
a) covers issue as well as trading of debt instruments (e.g., bonds, debentures etc) b) is a place where only treasury bills art traded c) deals in only government debts d) All of the above e) None of the above
Q.167) A company may raise funds from the primary marker by way of
a) public issue b) rights issue c) private placement d) All of these e) None of chess
Q.168) In public issue, companies raise funds by selling securities to
a) Existing shareholders only b) Flls Only c) PDs only d) general public e) None of the above
Q.169) In primary market, the players are
a) private sector companies b) central government and state governments. c) mutual funds d) All of the above e) None of the above
Q.170) The primary purpose of capital market is
a) capital formation (i.e., directing savings to long-term investments) b) to raise capital for infrastructure projects c) to raise capital for capital intensive projects like dams power sector etc d) All of the above e) None of the above
Q.171) Secondary market consists of
a) all the stock exchanges (including Over the Counter Exchange of India and National Stock Exchange) b) brokers, sub-brokers, share transfer agents c) Depositories/custodians, Depository Participant (Dps) , financiers and investors d) All of the above e) None of the above
Q.172) Stock exchange is a place where
a) traders buy their stocks. b) stocks are exchanged by traders and businessmen through barter system c) securities are traded d) shares are traded c) None of the above
Q.173) Which of the following is the clearing house of Bombay Stock Exchange (BSE) ?
a) The National Securities Clearing Corporation ltd. b) Indian Clearing Corporation Ltd. c) Reserve Bank of India d) State Bank of India e) None of the above
Q.174) In India, securitisation companies and reconstruction companies are regulated by the provisions of
a) the Banking Regulation Act. 1949
b) the Securitisation and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002
c) The Reserve Bank of India Act, 1934
d) The Negotiable Instruments Act, 1881 e) None of these
Q.175) The Export-Import Bank of India (EXIM Bank)
a) is the premier export finance institution of the country, set up in 1982 under the Export-Import Bank of India Act 1981
b) was launched by the Govt. of India with a mandate, not just to enhance exports from India, but to integrate the country’s foreign trade and investment with the overall economic growth
c) has been both a catalyst and a key player in the promotion of cross border trade and investment
d) All of the above e) None of the above
Q.176) The EXIM Bank offers
a) Rediscounting of export bills of commercial banks’ SME customers, with usance not exceeding 90 days
b) Refinance of Supplier’s Credit, enabling commercial banks to offer credit to Indian exporters of eligible goods, who in turn extend them credit over 180 days to importers overseas
c) finance for deemed exports to Indian companies
d) All of the above e) None of the above
Q.177) Which of the following activity is not undertaken by EXIM Bank?
a) Export Credit b) Film Finance c) Financing under PMEGP d) SME and Agriculture Finance e) None of the above
Q.178) EXIM Bank extends Lines of Credit (LOCs) to………..to   enable buyers in those countries, to import goods an services from India on deferred credit terms.
a) overseas financial institutions b) regional development banks, c) sovereign governments and other entities overseas d) All of the above e) None of the above
Q.179) Under Lines of Credit extended by EXIM Bank
a) Indian exporters can obtain payment of eligible value; from EXIM Bank, without recourse to them, against negotiation of shipping documents
b) a safe mode of non-recourse financing option available to Indian exporters
c) capital goods, plant and machinery, industrial manufactures, consumer durables etc are covered
d) All of the above e) None of the above
Q.180) Which of the following is the apex institution accredited with all matters concerning policy, planning and operation in the field of credit for agriculture and other economic activities in rural areas?
a) CRAFICARD b) SIDBI c) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) d) Regional Rural Banks e) None of the above
Q.181) Which university has been conferred with FICCI Education Awards 2015 under the category of “Excellence in Technology for Education Delivery” ?
a) Ashoka University b) IIT Gandhinagar c) Manipal University d) Nirma University e) None of these
Q.182) Girnar Software Pvt. Ltd has appointed which of the following as its chief financial officer (CFO) ?
a) Anurag Jain b) UmeshHora c) AnkitSoni d) ShaileshLakhani e) None of these
Q.183) 5th Heart of Asia conference with theme “Heart of Asia-Istanbul Process” hosted by which country ?
a) Israel b) Afganistan c) Turkey d) Pakistan e) None of these
Q.184) India has signed MoU with which of the following countries on cooperation in the energy sector ?
a) United Arab Emirates b) United Kingdom of Great Britain & Northern Ireland c) United Mexican States d) United States e) None of these
Q.185) London-based market research firm, Ipsos MORI, has conducted a survey “Index of Ignorance” ranked India at which place ?
a) 8th b) 2nd c) 3rd d) 4th e) None of these
Q.186) Which country has become the 10th country to ratify the Articles of Agreement (AoA) that will lay the legal framework for AIIB ?
a) Lithuania b) Liberia c) Luxembourg d) Lebanon e) None of these
Q.187) Which IT company has won 2015 Aegis Graham Bell Award for innovation in Internet of Things (IoT) ?
a) Infosys b) Wipro c) TCS d) Accenture e) None of these
Q.188) UNESCO Creative Cities Network has added which Indian city as its new member in Music category ?
a) Patiala b) Varanasi c) Lucknow d) Japiur e) None of these
Q.189) Which corporate company plans to invest in Silicon Valley fund to track innovative startups?
a) Infosys b) b) TCS c) Wipro d) HCl e) None of these
Q.190) ______’s PravinGordhan named as third finance minister.
a) South Africa b) Australia c) Russia d) Singapore e) None of these
Q.191) Which city has been recently added among India’s top five polluted cities?
a) Chennai b) Bangalore c) Ahmedabad d) Delhi e) None of these
Q.192) Which corporate company wins Graham Bell award for IoT solution?
a) Infosys b) HCL c) Wipro d) TCS e) None of these
Q.193) Who is the CEO of Amazon?
a) Sachin Bansal b) Vijay Shekhar Sharma c) KunalBahl d) Jeff Bezos e) None of these
Q.194) With which country, India has agreed to finalise a pact for enhanced intelligence-sharing and exchange of information of terror watch-list?
a) US b) UK c) UAE d) Bangladesh e) None of these
Q.195) No Indian found a place in the top-10 of batsmen’s rankings, even though Ashwin in _____ place and Jadeja in 8th place represented the country in the bowlers’ list.
a) 1st place b) 2nd place c) 3rd place d) 4th place e) None of these
Q.196) Merriam Webster declares ______ as word of the year for 2015.
a) ies b) ism c) es d) ces e) None of these
Q.197) Which Country picks new flag design to challenge current flag?
a) pakistan b) Zimbabwe c) Singapore d) New Zealand e) None of these
Q.198) India ranks ______ on Forbes’s best countries for business list out of 144 nations.
a) 96th b) 97th c) 98th d) 99th e) None of thes
Q.199) At which place, Google will build a new campus?
a) Mumbai b) Agra c) Hyderabad d) Uttar Pradesh e) None of these
Q.200) Jet Airways CEO Cramer Ball resigns. Who will become its acting CEO?
a) NareshGoyal b) SubodhKarnik c) GaurangShetty d) AshwaniLohani e) None of these

Answers

1.(B) 2.(C) 3.(C) 4.(C) 5.(E) 6.(E) 7.(A) 8.(C) 9.(E) 10.(D)
11.(E) 12.(C) 13.(A) 14.(B) 15.(B) 16.(E) 17.(C) 18.(C) 19.(C) 20.(D)
21.(E) 22.(D) 23.(A) 24.(C) 25.(B) 26.(C) 27.(E) 28.(A) 29.(B) 30.(D)
31.(D) 32.(B) 33.(D) 34.(C) 35.(D) 36.(D) 37.(C) 38.(A) 39.(E) 40.(B)
41.(C) 42.(E) 43.(D) 44.(A) 45.(C) 46.(E) 47.(E) 48.(C) 49.(E) 50.(A)
51.(B) 52.(E) 53.(A) 54.(C) 55.(C) 56.(D) 57.(B) 58.(D) 59.(D) 60.(E)
61.(B) 62.(D) 63.(E) 64.(C) 65.(A) 66.(A) 67.(B) 68.(C) 69.(D) 70.(C)
71.(D) 72.(A) 73.(E) 74.(C) 75.(A) 76.(B) 77.(C) 78.(C) 79.(D) 80.(A)
81.(D) 82.(A) 83.(B) 84.(E) 85.(C) 86.(C) 87.(E) 88.(B) 89.(D) 90.(D)
91.(B) 92.(A) 93.(A) 94.(E) 95.(B) 96.(D) 97.(A) 98.(E) 99.(D) 100.(E)
101.(E) 102.(A) 103.(A) 104.(D) 105.(E) 106.(E) 107.(A) 108.(B) 109.(B) 110.(C)
111.(E) 112.(E) 113.(C) 114.(D) 115.(D) 116.(C) 117.(B) 118.(C) 119.(B) 120.(B)
121.(B) 122.(A) 123.(D) 124.(B) 125.(C) 126.(A) 127.(B) 128.(E) 129.(B) 130.(C)
131.(C) 132.(D) 133.(E) 134.(A) 135.(B) 136.(C) 137.(C) 138.(D) 139.(A) 140.(B)
141.(D) 142.(C) 143.(A) 144.(D) 145.(C) 146.(B) 147.(B) 148.(A) 149.(A) 150.(A)
151.(A) 152.(E) 153.(A) 154.(A) 155.(A) 156.(C) 157.(B) 158.(D) 159.(C) 160.(C)
161.(C) 162.(B) 163.(A) 164.(B) 165.(B) 166.(A) 167.(D) 168.(D) 169.(D) 170.(A)
171.(D) 172.(C) 173.(B) 174.(B) 175.(D) 176.(D) 177.(C) 178.(D) 179.(D) 180.(C)
181.(D) 182.(B) 183.(D) 184.(B) 185.(B) 186.(C) 187.(B) 188.(B) 189.(A) 190.(A)
191.(C) 192.(C) 193.(D) 194.(A) 195.(B) 196.(B) 197.(D) 198.(B) 199.(C) 200.(C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *